Leesrooster

Een paar korte en zinvolle tips om de Bijbel te lezen

Tip 1. Gebruik naast je Bijbel een aantekenboekje, enz.
Probeer elke dag in je aantekenboekje tenminste één zin te schrijven die voor jou belangrijk is.  Je kan deze zin zelf bedenken maar je kan ook een zin uit de Bijbel overschrijven. Misschien lees je een mooie belofte of bemoediging van God, misschien brengt het Bijbelgedeelte je op een (nieuw) idee. Dat aantekenboekje wordt zo een heel persoonlijk en waardevol document. Probeer bij het Bijbellezen ook verder nog actief  te zijn dus gebruik bijvoorbeeld een markeerstift, maak ook aantekeningen in de Bijbel zelf, ga creatief aan de slag en/of richt je eigen stilte plek in.

Tip 2. Probeer de Bijbelteksten zo goed mogelijk tot je door te laten dringen.
Kies dus een Bijbelvertaling die niet te lastig voor je is. Ben je een beginnende Bijbel lezer neem dan bijvoorbeeld ‘Bijbel in gewone taal’. Dwing jezelf ook niet om meerdere hoofdstukken per dag te gaan lezen. Pas op dat het Bijbel lezen niet als een verplichting gaat voelen. Bijbellezen is luisteren naar wat God tegen je zegt, het is nieuwe dingen ontdekken en het is vooral genieten.

Tip 3: Kies een goed moment.
Het is handig om een vast moment te nemen voor het lezen van je Bijbel. Het kan dus zijn ‘s ochtends vroeg of aan het einde van de dag of terwijl je reist in de trein of bus, enz. Wanneer je er elke dag de tijd voor neemt, wordt het een gewoonte en vergeet je het minder snel.

Tip 4: Maak een keuze.
Het blijkt in de praktijk niet goed te werken als  je elke dag zomaar ‘ergens in de Bijbel’ een stukje gaat lezen en dan maar hopen dat het je aanspreekt. Hieronder staan vier mogelijkheden die even goed te gebruiken zijn. Maak dus je eigen keuze.
4-1. Je kies een Bijbelboek (er zijn er 66) en je leest dit helemaal.
4-2. Je kiest een persoon uit de Bijbel en je gaat zoveel mogelijk over hem/haar lezen.
4-3. Je kiest een thema (vrede, liefde, bezorgdheid enz.) en je leest Bijbelverzen die daarover gaan.
4-4. Je kiest een dagboekje met voor elke dag één of meer Bijbelverzen plus een korte uitleg.

Als je in principe je keuze hebt gemaakt, is het een aanrader om te kijken op de site https://www.bible.com/nl/ Kies linksboven ‘Leesplannen’.
Direct op je scherm, anders iets scrollen, vind je heel veel thema’s. Om bij de Bijbelboeken te komen scrol je naar baan 5 á 6 en kies je ‘Door de Bijbel’ en vervolgens ‘Bijbelgedeelten’.
(Nog wat verdere info over deze prachtige site. De site heeft bijna een half miljard downloads. Ook als app op je telefoon te downloaden. Bevat de complete Bijbel en ook nog in verschillende vertalingen. Je kunt de leesplannen persoonlijk gebruiken maar ook met een groepje. Bevat veel extra informatie over uiteenlopende onderwerpen. Heb je een woord, bijvoorbeeld liefde, genade enz., waar je Bijbelteksten over wil lezen, dan kan je die met een zoekfunctie op je scherm krijgen.)

De site van  https://jezus.nl/  heeft ook nog ongeveer 20 leesplannen.  

Voor dagboekjes zie de site https://www.kameel.nl/producten/boeken/dagboeken  of  ga bijvoorbeeld naar Hadassa op de Noordvliet in Maassluis.
Vind je het moeilijk om te kiezen, neem dan ‘365 Bijbels  Dagboek’ schrijver Jan Pool

Heb je nog verdere hulp nodig? Stuur dan een mail naar wegvanhem@egma.nl
We helpen je graag.

Circel iconen WvH_grote_i_petrol_

VRAAG & ANTWOORD

Circel iconen WvH_wolkjes_petrol

REISERVARINGEN

Circel iconen WvH_liederen_

LIEDEREN

Circel iconen WvH_kinderen_petrol_

KIDS

Circel iconen WvH_openbook_petrol_

LEESROOSTER

Circel iconen WvH_preek_

WEG VAN HEM-PREKEN

Circel iconen WvH_stapelboeken_petrol

BOEKENTIPS

Circel iconen WvH_Menu

EXTRA VRAGEN MENUKAART

Circel iconen WvH_gloeilamp_petrol_

REISTIPS